Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti spolku ANIMAL´S O. S. v roce 2014

25. 3. 2017

1. Počet přijatých a umístěných koček

Na přelomu roku 2013/2014 zůstávalo v našich depozitech 56 koček a 1 pes. Během roku jsme do péče přijali 158 koček a 5 psů. Nový domov našlo 102 koček a 1 pes. V rámci kastračního programu jsme odchytili, vykastrovali a vrátili zpět do původní či náhradní lokality 31 koček. Z jednoho depozita do jiného se přesunula 4 zvířata.

Radost jsme udělali 12 majitelům zvířat, kterým se ztratili jejich domácí miláčkové. Našimi depozity prošlo i 10 koček a 2 ztracení psi, jejichž příběh skončil nejlépe, jak mohl – byli vráceni do svých původních domovů.

Na druhé straně přišly i chvíle smutné, kdy jsme museli ze zdravotních důvodů uspat, nebo zemřelo 16 koček.

2. Depozita

V současnosti „tvoří“ náš spolek pět hlavních a několik menších depozit, která využíváme například k péči o gravidní a kojící kočky, přestárlá zvířata a podobně.

Největší z depozit nacházející se u Mníšku pod Brdy sídlí částečně v pronajatých nebytových prostorách, kde máme zřízené kočkárium Tento prostor výhradně obývaný kočkami je vybavený jednotlivými voliérami, které slouží převážně pro odchov koťat s matkami, případně pro zvířata vyžadující zvláštní péči, například malá koťata bez maminek, zdravé kočky po kastraci a úrazech. Ti ostatní zde mají k dispozici velkou vnitřní voliéru. V letních měsících pro kastrační program je využívána i velká venkovní voliéra.

Další z mimopražských depozit se nacházejí v obci Václavice na Liberecku a kousek od Berouna, se specializují na odchov zvířat k domu a na zahradu, u Berouna také máme postavené kotce pro psy, které se čas od času ocitnou v naší péči.

Zvířata vhodné k chovu doma i na zahradě máme také v druhém „skoroberounském“ depozitu. To tvoří domek na klidném místě, proto zde kočky mají možnost žít jak uvnitř domu, tak vyrážet na vycházky do okolí.

Menší pražské depozitum slouží jako kontaktní centrum pro „příjem a výdej“ koček v hlavním městě. Také se zde nacházejí koťata v době, kdy je ještě nelze očkovat. Výhodou tohoto depozita je blízkost našimi zvířaty velmi oblíbené veterinářky MVDr. Šenkové, v jejíž ordinaci, čekárně, ale i na jejím bílém koženém křesle či pracovním stole také můžete někdy naše svěřence vidět.

3. Náš krámek je originální!

Stejně jako u jiných útulků a spolků, také pro nás znamená charitativní krámek důležitý zdroj příjmů. Zde bychom chtěli poděkovat především organizátorům farmářského tržiště v Praze, kam býváme pravidelné zváni. Také si vážíme vstřícnosti vedení Ústavů Akademie věd ČR, kam také chodíme několikrát za rok prezentovat naše výrobky i činnost. Náš dík si zaslouží i všechny spřízněné duše pracující v této instituci, které nám pomáhají nejen koupí v obchůdku.

Velmi nás potěšili majitelky zverimexu Bobešova věc na Praze 4, které zařadily mezi své zboží také naše kozlíkové a šantové pytlíky, čímž přispěly do naší útulkové pokladny několik stokorunami.

Velmi si vážíme i podpory, včetně té finanční, od Městské části Praha 4, kde má náš útulek sídlo.

4. Díky našim veterinářům

V uplynulých dvou let se nám podařilo zjednodušit systém péče o naše zvířata. V současnosti našim svěřencům poskytují velmi kvalitní lékařskou péči dvě veterinární ordinace.

O část depozitních zvířat se stará Středisko veterinární péče v Horních Počernicích pod vedením MVDr. Kláry Bonkové. Děkujeme jak jí, tak ostatním paním doktorkám za to že nám vycházejí maximálně vstříc.

Druhou spolupracující lékařkou je MVDr. Dagmar Šenková z Braníku. I zde oceňujeme profesionální přístup a péči o zvířata. Navíc paní doktorka – v případech největší nouze - funguje také jako malé depozitum a hlavně pravidelně dojíždí a stará se o depozitum u Mníšku, čímž nám značně zjednodušuje život. Cestování veřejnými autobusy nedělá dobře ani kočkám, ani nám a musíme to přiznat, často ani lidem v prostředích hromadné dopravy :-).

5. Co chceme stihnout

Koncem roku 2013 jsme společně se spolkem Pozor kočka uspořádali Mikulášskou umisťovací výstavu koček. V roce 2015 bychom se rádi pustili do organizace vlastní.

Plánujeme účast i na dalších umisťovacích výstavách a dalších akcích, kde budeme vítáni s naším charitativním krámkem (pořádáte nějakou výstavu, trh či bazárek a můžete nás pozvat? Budeme rádi, ozvěte se!). Rádi bychom také prohloubili spolupráci s Městskou částí Praha 4 v oblasti osvěty a vzdělávání. Především se ale budeme věnovat péči o bezprizorní zvířata, což je hlavním posláním našeho spolku.

6. Naše poděkování patří…

Péči o naše zvířata, stejně jako všechny další akce s tím spojené, bychom jen těžko zvládli bez pomoci mnoha dalších kočkomilců. Proto DĚKUJEME VŠEM, jednotlivcům a organizacím, které nám v naší činnosti pomáhají. Velký dík patří těm, kdo přispívají ať už pytlem granulí, krásnými výrobky do krámku, či jen nepotřebným materiálem, z něhož lze zboží vyrobit. Velmi si ceníme dobrovolníků, kteří nabídnou své ruce a pracovní sílu, ať už jde o dobrovolnice vyrábějící svíčky, hračky či další věci do krámku, nebo pány pomáhající s výrobou voliér.

Na závěr děkujeme všem, kteří jakoukoli částkou přispěli, přispívají nebo se chystají přispět.

Magdaléna Krajmerová