Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva o činnosti spolku ANIMAL´S O. S. v roce 2010

25. 3. 2017

Více než půl roku uběhlo od založení sdružení ANIMAL´S O.S., které se zaměřuje na pomoc opuštěným a bezprizorním zvířatům, zvlášť kočkám a psům. Rádi bychom vás seznámili s tím, co jsme za to dobu udělali a kolika zvířatům se nám podařilo pomoci.

Sdružení ANIMAL´S O.S. vzniklo v létě roku 2010 a funguje převážně na principu takzvaných domácích depozit, kterých máme v současnosti osm. Členové sdružení nejsou v péči o opuštěná zvířata žádnými nováčky, této činnosti se věnovali v rámci jiné organizace už několik let. Těší nás, že se do práce sdružení zapojili i další lidé a poskytli své domovy a náruče opuštěným kočinám. Zvířata přijímáme především z oblasti Berounska, Příbramska, Hořovicka, Prahy Západ a podle kapacity také z dalších mimopražských oblastí. Pokud nám to možnosti dovolují, provádíme kastrační program - odchyt plachých, volně žijících koček, jejich kastraci a následné vypuštění zpět do lokality. V roce 2010 se nám to povedlo v osmnácti případech.

A teď trochu statistiky pro kočku

Od založení sdružení prošlo depozity celkem 139 koček, kocourů, koťat a psů.

Příjemné číslo je 44 tolika zvířatům se nám podařilo najít nový domov. V našich depozitech odrostla generace letních koťat, kterým se noví páníčci hledali celkem snadno. Máme radost, že se daří Zombíkům, že ze skupiny Matýsků a Matynek zbývá v depozitu jen krasavec s nejdelším ocáskem Ciciolin a jeho sestřička, stejně půvabná vysokonohá kráska Matynka II. Vzpomínáme na divokou Věšku, umístěnou na výstavě v Plzni, na roztomilého Cipíska, přítulnou Binky, černou Jill nebo na rozvernou ďáblici Jenifer Zuzanu. Hořkosladké je vzpomínání na kouzelného kocourka Patche. Ten se po odléčení ošklivé virózy dočkal milujících lidí, teplého pelíšku a spousty dobrůtek. Netrvalo ale dlouho a na kotěcí tělíčko zaútočil zákeřný strašák všech kočkařů. Patchík zemřel na FIP v náručí milovaných páníčků. Snad si tedy ten krátký čas, který mu byl souzen, užil krásně. Nové domovy však kromě koťat našlo i několik starších koček. Těší nás, že stoupá počet zájemců o dospělá zvířata, která, pravda, nejsou třeba roztomilost sama, ale oceníme jejich osobnost, klid, mazlivost a samostatnost.

Dalšími čísly jsou 2, 18 a 3. Dvě zvířata se vrátila svým majitelům, osmnáct koček jsme po kastraci vypustili zpět do původního nebo náhradního teritoria. Bohužel tři naši svěřenci kočičky Lilly a Šklíba a fenka Zuzanka - se ztratili z uzavřené zahrady depozita. Marně jsme je hledali, a tak jen doufáme, že si je jen našli noví páníčkové za našimi zády.

Nejsmutnějším číslem je 22. To je počet zvířat, která z nejrůznějších důvodů zemřela. Dvě z přijatých zvířat musela být utracena, protože zranění, se kterými k nám přišla, byla neslučitelná se životem. Na vině byly dopravní nehody, jako třeba u malého kotěte z parkoviště u nákupního centra v Berouně s takřka skalpovanou zadní částí těla. Dalším důvodem bylo selhání ledvin. Tak trochu jsme ho čekali u starého kocourka Kouska z Hostíků, kterého si za celou dobu, kdy cestoval po umísťovacích výstavách a byl v inzertní nabídce, snad jen málokdo všiml. Nový domov sice jednou nalezl, ale bohužel, jak se ukázalo, jen na dobu přechodnou A tak dožil v našem depozitu, aniž se dočkal svých lidí. Na selhání ledvin zemřela i bezejmenná kočička z berounského náměstí nebo fenečka Jessie. Hodně nás zasáhla úmrtí na otravy u Johany, Tricky a Maty. Jako každý podzim a zimu jsme vedli boj s nejrůznějšími virózami. Těm podléhají hlavně ještě neočkovaná koťata, jako třeba koťata od Baraniny nebo Písklata nalezená ve sklepě v Berouně, která jsme přijímali už ve velmi vážném stavu.

Přestože se zaměřujeme více na pomoc kočkám, stranou našeho zájmu nezůstávají ani psi. A tak jim věnujme jednu samostatnou část statistiky. V loňském roce bylo do péče sdružení přijato osm pejsků. Dva zaběhlé se podařilo vrátit původnímu majiteli, čipovaná fena Zuzanka byla odcizena z uzavřené zahrady depozita, fenka Jessie zemřela v důsledku selhání ledvin, zlatý retriever Alvi a kříženec Jonatán našli nové pelíšky u laskavých lidí a v současnosti na své domovy a páníčky stále čeká krasavec Black a miláček Georgino.

Velice děkujeme Národnímu registru majitelů zvířat za zařazení do projektu PES 2011.

Uvedené počty umístěných a navrácených zvířat by se mohly zdát ve srovnání s předešlými roky nízké. Přesto za námi zůstal kus práce. Povedlo se nám najít vhodné prostory pro vybudování nového depozita, získali jsme nové spolupracovníky a příznivce, v našem novém charitativním obchůdku najdete mnoho potřeb pro kočky, psy a i nějakou tu maličkost pro jejich páníčky, účastnili jsme se úspěšně i umisťovací výstavy.

Děkujeme všem, kteří nám při našich prvních krocích byli nápomocni a podpořili nás.